Mälestise nimi Rakvere kreiskooli hoone

Eesti kultuuri- ja hariduslooliselt oluline hoone.

Kirjeldus

Kahekorruseline,lihtsa viilkatusega, krohvitud seintega kivihoone. Fassaad on saanud oma kujunduse 1907. a valminud ümberehituse käigus. Peafassaad on jaotatud kaheksaks teljeks, peasissepääs paikneb ebasümmeetriliselt. Fassaadi ääristavad ja jaotavad kolmeks rusteeritud pilastrid. Hoonele annavad jõulisust profileeritud räästakarniis ja vahevööd ning -karniis. Külgfassaadid ja tagafassaad on tagasihoidlikumad. Tagafassaadil on tehtud juurdeehitusi 20. saj I poolel.

Ajalugu

1805. a omandas krundi koos kivimajaga Rakvere linn, et rajada sinna kreiskool. Esialgu oli koolihoone ühekorruseline. 1866.-67. a ehitati maja keskosa kahekorruseliseks. Pärast kreiskooli muutmist vene õppekeelega linnakooliks ehitati hoonele punastest tellistest II korrus. Sellisel kujul on maja fassaad säilinud tänaseni. 1937.a tehti juurdeehitusi ja tugevdati olemasolevaid keldrimüüre. II maailmasõja päevil paiknes hoones sõjaväehaigla. Pärast sõda kolis hoonesse jälle kool, hiljem lasteaed. Koolimaja on olnud Rakvere vanalinna kõige olulisem haridusasutus. Siin on õppinud F. R. Faehlmann, F. R. Kreutzwald, C. T. Neff, Kristjan ja Paul Raud, J. Parijõgi, R. Titus, E. Tammlaan.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitealal reg. nr. 27012.