Mälestise nimi Juhan Kunderi (1852-1888) haud
Ava kaardil

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Eesti 19.s. eesti rahvusliku ärkamisaja tegelase, pedagoogi ja kirjaniku haud.

Mälestise kirjeldus

Valge marmorist rist raudkivist alusel. Risti kõrgus 1,15m, põikosa laius 0,6m, sellele on raiutud järgmine tekst: ISSA SINNO KÄTTE ANNAN MA/ OMA VAIMO. LUK. 23,46.

Aluse kõrgus on 1,04m, laius on 0,65; alusesse on raiutud oval, mille lihvitud pinda on raiutud rist kahe risti pandud palmioksaga ja tekst: JOHANN KUNDER/ EESTI KIRJANIK/ JA/ KOOLIÕPETAJA/ SÜND. 14. DETS. 1852./ SURN. 12. APRIL 1888.

Risti küljes on vaskplaat tekstiga: ÕPETAJA J. KUNDER’ILE 35. A. SURMAPÄEVAL RAKVERE LINNA I ALGKOOL.

Joh. Kunderi haud paikneb Rakvere linnakalmistu lääneosas.

Mälestise ajalugu

Juhan. Kunder (1852 – 1888) Eesti ärkamaisaja kirjanik ja pedagoog. Õppis Tartu Õpetajate Seminaris ja asus tööle Rakvere elementaarkooli. Ta on kirjutanud õpikuid ja võttis aktiivselt osa Eesti Kirjameeste Seltsi tegevusest, organiseeris rahvaluulekogumist ja osales Aleksandrikooli liikumises. J. Kunder sai tuntuks just oma näidendiga "Kroonu onu".

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub muinsuskaitsealusel Rakvere linnakalmistul reg nr 5774.