Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ja terrorohvrite ühishaud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

II maailmasõjas langenute ühishaud.

Mälestise kirjeldus

Mälestusmärk asetseb muldkehal, mis on piiratud paekividega. Sokliosa on klombitud graniidist. Monumendi ülaosa on hallist graniidist. Süvendatud pinnal on eenduv tekstiline osa. Ülaosas viisnurga, sirbi ja vasara kujutis. Tekst kivil: "IGAVENE AU KANGELASTELE, KES LANGESID VÕITLUSES NÕUKOGUDE KODUMAA EEST FAŠISTLIKE HORDIDE VASTU 1941-1944". Monumendi ees maas on mälestustahvel tekstiga: "СЕРЖАНТ БАННИКОВ ПЕТР АНДРЕЕВИЧ 1912 - 1941".

Ühishaud asub Uhtna mõisa peahoone vastas.

Mälestise ajalugu

Uhtna monument on tehtud Alar Kotli vennashaua monumendi tüüprojekti järgi, milliseid on leida Lääne-Virumaal veel Viru-Jaagupis, Aasperes ja Aos. Monumendi rajamisega aeg jääb aastatesse 1947-1955.

vt. LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaisevööndi piir.