Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas asub ringjal muldkehal. Muldkõrgendikule viib 4-astmeline betoontrepp. Samba alus on laotud maakividest. Lameda püramiidja tipuga,obeliskitaoline sammas koos astmikalusega on dolomiidist. Samba ülaosas, nii esi kui tagaküljel, on ümmarguses süvises reljeefne viisnurk, mis on värvitud punase värviga. Esiküljele on süvistatud aastaarvud 1941-1945, mis on samuti punaseks värvitud. Mälestussamba külgedel on musta värviga kirjutatud nimed, mis on ilmastiku tõttu peaaegu hävinud. Mälestussamba tagaküljel tekst. Matmispaika ümbritseb hekk.

Mälestise ajalugu

Mälestussammas püstitati 1951.a 9. mail. Autorit ei teata. Töö teostasid Tapa kommunaalkontori töölised. Matmine jätkus hauda kunu 1975. aastani, mil raudtee ehituse käigus leiti veel hukkunuid.