Mälestise nimi Vihula ministeeriumikooli hoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Mälestise tunnus

Omaaegse ministeeriumikooli näide piirkonnas, millel on säilinud originaalne fassaadilahendus ja -maht ning kujundusdetailid.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kahekorruselise paekivihoonega. Hoonet katab praegusel hetkel pritskrohv ja akende ümbrust silekrohvi raamistus. Algselt on hoone olnud krohvimata. Katusel paiknenud teravad kolmnurksed uugid on 1978. a katuseremondi käigus eemaldatud ja kaetud eterniidiga. Lääneküljel paiknevat, eenduvat peasissepääsu kaunistab katusetsoonis kolmnurkne viil. Hoovis on säilinud algupärane munakivisillutis ja kelder ja koolihoone ees algupärased paekivist väravapostid.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 1903.aastal ministeriumikooli hooneks . Hiljem nimetati kool ümber Annikvere kooliks. Annikvere koolis on õppinud mitmed nimekad kultuuritegelased, nagu professorid P. Tarvel ja V. Alttoa, N. Andresen, E. Etverk ja A. Valsiner. Hilisemas Annikvere koolis said alghariduse ajaloodoktorid Enn Tarvel ja Raimo Pullat. Kool lõpetas tegevuse 1997. a.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.