Mälestise nimi Terroriohvrite matmispaik

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Terroriohvrite matmispaik mälestussambaga.

Mälestise kirjeldus

Terroriohvrite matmispaik asub Esku kalmistul. Matmispaika tähistab mustast graniidist mälestussammas, mis paikneb kaheastmelisel hallist graniidist alusel. Samba esi- ja tagumine külg on poleeritud. Esikülje ülaosas paikneb ladina risti kujutis ja selle all tekst IGAVENE AU TEILE, allosas on tekst NAD EI ALISTUNUD VABANA ELASID REETMISEL HUKKUSI. Mälestussamba alusele on paigutatud kaks mustast graniidist poleeritud tahvlit hukkunute nimedega. Mälestussamba tagumisel küljel on kiri OMA VENNALE FRIEDRICH LEEMETILE JA TEMA KAASLASTELE-METSAVENDADELE KARLA LEEMETILT. Mälestussamba juurde viib murtud graniitplaatidest tee ning samba ees asuvad kaks istepinki.

Terroriohvrite matmispaik asub Esku kalmistul.

Metsavendade mälestusmärgi avamine toimus 10.07.1994.

Kaitsevööndi ulatus

Terroriohvrite matmispaik, reg nr 5793 - Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub muinsuskaitsealusel Esku kalmistul.