Mälestise nimi Vainupea kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Ingmar Noorlaid

19. saj pärinev, kivist ja metallist hauatähistega külakalmistu silmapaistev näide.
Vainupea kalmistu peegeldab Vainupea küla kultuuri- ja ajalugu ning on kohaliku kalmistukultuuri arengu suurepäraseks näiteks, sisaldades hauakujunduse eri etappe ja andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite tööst.

Mälestise kirjeldus

Vainupea surnuaed asub Karula-Vainupea-Karepa teest 0,8 km põhja pool, mere ääres. Tegemist on Eesti kõige mereäärsema kalmistuga. Surnuaed on väike ja seal on säilinud hauatähiseid erinevatest aegadest. Leidub külaseppade tehtud riste, surnuaia lõunaosas on säilinud metallpärg 19. sajandist ning on ka kaasaegset hauakujundust. Maalikunstnik R. Sagritsa (1910-1968) haud paikneb surnuaia idapoolses osas.

Mälestise ajalugu

Kalmistu täpne rajamise aeg ei ole teada, kuid võib arvata, et surnuaed on siin asunud ka enne kivist kabeli rajamist.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.