Mälestise nimi Viru-Jaagupi kalmistu

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Mälestise tunnus

Ajalooline tüüpiline kihelkonnakalmistu, mille koosseisu kuulub mitmete oluliste kultuuritegelaste viimane puhkepaik ning Vabadussõja mälestussammas.

Kirjeldus

Kalmistu on ümbritsetud maakivipiirdega ning peasissepääs toimub läbi Kristjan Raua kujundatud värava, mis valmis 1923. aastal. Kalmistu pindala on 6,6 ha. Kalmistu koosseisus on mitmeid olulisi hauamonumente, nende hulgas ka Ferdinand von Wrangelli (1797-1870) haud ja Vabadussõja mälestussammas. Kalmistul paikneb ka lihtne krohvitud viilkatusega kabelihoone.

.

Ajalugu

Esimesed matmised toimusid Viru-Jaagupi kalmistul 18. sajandil, säilinud on matmisraamatud 1907. aastast.

- Reporter.ee: Viru-Jaagupi surnuaia lageraie?