Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Sõjategevuse käigus ja terrori läbi hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühishaual on väikesel kõrgendikul graniidist mälestussammas (püstitatud 1947. a., tüüpmonument, arhitekt A. Kotli). Sambal on kujutatud viisnurk, mille keskel on sirbi ja vasara kujutis. Viisnurga all on tekst: "IGAVENE AU KANGELASTELE, KES LANGESID VÕITLUSES NÕUKOGUDE KODUMAA EEST FAŠISTLIKE HORDIDE VASTU 1941-1944". Kõrgendik oli kunagi piiratud äärekividega aga nüüd on neid näha vaid kohati. Samba ees on neli mälestusplaati 1941. aasta augustis tapetud Vaike Allikveele ja tema kolmele vennale. Vaike Allikvee (sünd 15.07.1923) oli esimeste pioneerirühmade looja ja Tudu kooli esimene pioneerijuht 1941. aastal. Helmut Allikvee (sünd 4.07.1920) oli valla komsomoliorganisaator, Ants Allikvee (sünd 20.12.1929) ja Mauno Allikvee (sünd 28.09.1926) olid pioneerid. Sambalt on varasemalt olnud plaat tekstiga: "SIIA VENNASKALMISTULE ON MAETUD RAKVERE RAJOONI ESIMESED KOMMUNISTLIKUD NOORED JA PIONEERID, KES MÕRVATI FAŠISTIDE POOLT". Plaat on kadunud enne 1995. aastat. Samba ees maas on varasemalt olnud ka 1969. aastal paigaldatud plaat tekstiga "Kodumaa kaitsja Leonhard Tammur sünd. 1915 Langenud fašistliku bandiidi käe läbi juulis 1941". Rohealana kasutuses olevat platsi piirab kolmest küljest hekk ja sekka mõned suured puud.

Ühishaud asub Viru-Jaagupis seda läbiva peatee ääres.

Mälestise ajalugu

Mälestussammas avati 6. augustil 1950. Mälestusplaat Vaike, Helmut, Ants ja Mauno Allikveele avati 15. septembril 1957, nimeplaadid lisati 26. oktoobril 1978. aastal.