Mälestise nimi Viru-Jaagupi Noorsoo Kasvatuse Seltsi kooli hoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik- maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Hästisäilinud haridus- ja kultuuriloolise väärtusega hoone.

Mälestise kirjeldus

20. saj algul ehitatud, kahekorruseline,kõrge viilkatusega ja keskfrontooniga,õhukese määrdekrohviga kaetud,paekivihoone. Algselt oli hoonel puitkonstruktsioonil viilkatus, mis oli kaetud pilbastega. Praegusel hetkel tänapäevane plekk-katus. Fassaadil näha ehitusaegsed metalltömbid. Hoone tagafassaadil paiknev veranda on hävinud.

Mälestise ajalugu

Viru-Jaagupi Noorsoo Kasvatuse Seltsi Koolihoone on rajatud 1908.a , esimese koolijuhataja Julius Kalkuni projekti järgi. Uue kooli ehituseks korraldati näitusmüüke, loteriisid ning pidusid. 1908. a kevadel pandi pidulikult hoone nurgakivi ja maja valmis 1908. a oktoobris. Hoone esimesel korrusel asus koolijuhataja kolmetoaline korter, kooli kantselei, õpetaja elutuba, tütarlaste magamistuba, köök ja sahvrid. Teisel korrusel asus kolm klassiruunmi, poiste magamistuba, köök ja sahvrid. Pööningukorrusele on 20.saj. keskel ehitatud internaadiruumid. Kool kujunes 3-klassiliseks algkooliks. 1919.aastast tegutses riigi algkoolina, 1944-1957 7-klassilise koolina, 1957-1965 Keskkoolina, 1965-1998 põhikoolina, 1998-2001 algkoolina. Kool oli hoones 2001. a-ni. Tänasel päeval on hoone kasutusel polüfunktsionaalse ühiskondliku hoonena.