Mälestise nimi Viru-Nigula kalmistu

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Mälestise tunnus

Ajastule iseloomulik kihelkonnakalmistu näide, kus asub mitmeid tähelepanuväärseid hauamonumente ning II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Mälestise kirjeldus

Kalmistut piirab neljast küljest suhteliselt madal ning kohati lagunenud maakividest piirdemüür. Peaväravat kalmistul pole, maantee pool edelaküljel on 7 lihtsamat väravat. Omaaegsed tahutud paekivipostid ja sepisväravad on kaduma läinud. Kalmistut läbivad edela-kirde suunalised teed. Kalmistul on säilinud vanu hauatähiseid, sepistatud piirdeaedu.

Viru-Nigula kalmistu paikneb Võrkla külas Pada-Kunda maanteest ida pool.

Mälestise ajalugu

Viru-Nigula kalmistu on rajatud 1773.a. Kalmistut on korduvalt laiendatud, suurem laiendamine ja vana osa ümberplaneerimine toimus 19.saj keskel pastor Max Krause ajal. Sellest ajast pärineb kalmistu neogooti stiilis kabel, suuremad alleed ja väravad. 1950.a. on välja mõõdetud kalmistu põhjaossa reservmaa kalmistu laiendamiseks.

- Viru- Nigula surnuaia kabelil on uued otsaküljed