Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.
Ajastu tüüpiline vennashaua tähis.

Mälestise kirjeldus

Sammas on püstitatud 07.05.1950.aastal arhitekt Alar Kotli vennashaudade tüüpprojekti järgi. Tegemist on graniit-plokkidest põhiplaanilt nelinurkse tahukaga, mis asub graniitplokkidest alusvundamendil. Alusvundamendi mõõdud on 150x80x15 cm ning teise aluse mõõdud 158x90x8 cm. Monumendi (150x80x185 cm) loodeküljel asub graniidist tahvel (83x117x5 cm), mille tekst on kõrg-reljeefis ning poleeritud tähtedega (tähe kõrgus 4 cm). Algselt oli samba tipus graniidist massiivne viisnurk (110x50x80 cm), mis tänaseks päevaks on eemaldatud.

Mälestise ajalugu

Monument püstitati 7. mail 1950. aastal, kuigi on ka andmeid, et graniidist monument püstitati 1951. aastal.