Mälestise nimi Käsmu kalmistu
Mälestise liik ajaloomälestis, ehitismälestis

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kabeliaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kabeliaed, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19. sajandil rajatud kalmistu näide ühes rikkaliku hauamonumentide koguga.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu ees on kabelimägi, kus oli vanasti külarahva kokkusaamise koht. Kabelimäel seisab raudkivist kabel, mida rahvasuus Kindrali kabeliks kutsutakse. See rajati 1846. aastal kindral Nikolai von Dellingshauseni mälestuseks.
Käsmu kalmistu peaväravast tulles vasakul on üks vabariigi kaunimaid hauamonumente "Põlvitav naine" (J. Raudsepp, 1937), mis on püstitatud kaugsõidukapteni Oskar Tiedemanni noorelt surnud tütre Signe mälestuseks. Kalmistul on muuhulgas ka 25. kapteni hauad. Lisanduseks teistele kaunitele hauamonumentidele, leidub Käsmu kalmistul ka kohalike külaseppade kunstkäsitöö näiteid sepistatud kalmuristide näol.

Mälestise ajalugu

Kalmistuna kasutuses olev kabeliaed on rajatud ümber Käsmu kabeli. Praegune puidust hoone valmis 1863. aastal, kuid tõenäoliselt on kabeli koht juba varasem.