Mälestise nimi Käsmu merekooli hoone
Mälestise liik ajaloomälestis, ehitismälestis

Mälestise tunnus

Ajaloolise väärtusega ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus ja Eesti mereajaloos.

Kirjeldus

Ühekorruseline mansardiga puithoone. Kaetud murdkelpkatusega. Väljaehitatud vintskappidega. Fassaadilt sümmeetrilise põhiplaaniga. Sissepääsude ees ilusad lahtised palkonid, millede viilkatuste ääres saelõikelised ornamendid. Hoone keskel aknaga torn.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Käsmu küla põhjaosas, Neeme tee, Merekooli ja Majaka tänavate vahelisel krundil. Merekooli hoone on ehitatud krundi keskele põhja-lõunasuunalisena.

Ajalugu

Käsmu merekooli hoone ehitas 1887. aastal Joosep Kristenbrun oma kuludega ning rentis selle koolile. Merekool kujunes ümbruskonna kultuuriliseks keskuseks, kus korraldati muuhulgas ka pidusid, kuna rahvamaja valmis alles 1913. aastal. Merekool tegutses hoones ilmselt aastani 1919, mil ta kolis Käsmu kordonihoonesse ning kus ta tegutses kooli sulgemiseni aastal 1931. Tänaseks on hoone restaureeritud ning osaliselt taastatud vanade fotode alusel.

Allikad

Kangilaski, Epp ja Arike, Urmas (1990). Komplekssed teaduslikud uuringud. Käsmu küla arhitektuuriajalooline õiend. Muinsuskaitseameti arhiiv A-2671.
Arike, Urmas (1998). Restaureerimisprojekt. AE-osa. R. Projekt. Muinsuskaitseameti arhiiv P-11184.
Kangilaski, Epp (1997). Arhitektuuriajaloolised eritingimused. AS Restauraatorprojekt. Muinsuskaitseameti arhiiv A-3513.

Meedia

Artikkel: veskimäe, Rein. "Ühemehe monument Käsmule". Horisont, 8.12.1998. http://www.horisont.ee/arhiiv_1996_1999/1998/08/monument.html