Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Mälestusammas asub kalmistul, teiste haudade vahel. Hauaplats on kaetud osaliselt murukamaraga, samba ümbrus punase sillutisega. Sambani viib plaatidest tee.Mälestussammas on mustast lihvitud graniidist nelinurkne tahukas, mis on paigutatud hallist lihvimata graniidist riibitud alusele. Tahuka esiküljel on raidkiri, tagaküljel stiliseeritud pärjakujutis koos vertikaalse mõõga kujutisega. Mälestussamba taga, platsi tagaservas asuvad neli mustast graniidist hauaplaati, samba kõrval üks hauaplaat.

Ühishaud asub Väike-Maarja kalmistul.

Mälestise ajalugu

1968. a ülevaatuse andmeil puudusid tolleaegsel mälestussambal nii tekst kui ka daatumid. Praegune monument püstitati hauale 1974. a. Monumendi autoriks on K. Reitel.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele, reg nr 5816, II maailmasõjas hukkunute ühishaud ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub muinsuskaitsealusel Väike-Maarja kalmistul, reg nr 5819.