Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Väike-Maarja seltsimaja
Mälestise registri number 5821
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ajaloomälestis
Arvel 25.06.1997
Registreeritud 25.06.1997
X-koordinaat 628852.00
Y-koordinaat 6556365.99
Mälestise vana number -
Ava kaardil

Paikvaatlused(15)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 20.02.24

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Mälestise tunnus


Eesti kultuuri- ja hariduslooliselt oluline hoone.

Sisestatud: 08.06.2005.

Kirjeldus


Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi maja on oma põhimahus kahekorruseline paekiviseintega üle krohvitud kivimaja. F. Kangrole omase võttena lisanduvad kahele poole, külgedele ühekorruselised hoonemahud. Mõlematel hooneosadel on viilkatus. Esifassaad on sümmeetrilise kompositsiooniga ja peasissepääs asub hoone keskel.Peasissepääsu laia krohvraamistust elavdavad ülaossa modelleeritud maskimotiiv ja külgedel veidrad ornamendimotiivid. Esifassaadi kolmnurkviilul paikneb ovaalaken, mille ülaosa on dekoreeritud lehvivate lindikestega. Akende ja uste piirded on markeeritud laia valge krohviraamistusena. Akende mantelraamid rõhutavad akende ruudu jaotust, kus framuugi osas on juugendile iseloomulik ruudujaotus. Saalile loob elegantse aktsendi kaarjas rõdu, mille piire on tahveldatud ja tugikonsoolid kaunistatud taimdekooriga.

Sisestatud: 08.06.2005.

Ajalugu


Väike-Maarja seltsimaja tellijaks oli Väike-Maarja Põllumeeste Selts ja projekti autor oli Tartu ehitusinsener Fromhold Kangro. Seltsimaja nurgakivi panek toimus 1912. a maikuus. Seltsimaja valmis juba sama aasta oktoobrikuus, kuid avamisluba saadi 22. detsembriks. Suur hulk vajaminevat ehitusmaterjali saadi kingituste näol või veeti tasuta kohale.Stiiliajalooliselt kuulub hoone 20.saj alguses levinud kahte arhitektuuriliini: kasutatud on saksa heimatkunsti elemente, kuid tunda on ka soome juugendarhitektuuri mõju.1979.-1980. a teostati hoones ulatuslik kapitaalremont. Ruumide sisekjunduse teostasid Tallinna Kunstikombinaadi ARS kunstnikud.

Sisestatud: 08.06.2005.