Mälestise nimi Mõisaküla kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Mälestise tunnus

Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust. Rajatud õigeusu kalmistuna 19.sajandil.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu pindalaks on 1,0 ha. Kalmistut piirab madal mullast ja maakivist kuhjatis, lisaks sellele piirab kalmistu piiri kuuskede rida. Kalmistu väravaehitis koosneb tellistest ja maakividest laotud kahest väravapostist ja neid ühendavast tellistest gooti kaarest. Värav on vabrikumaterjalist sepis. 20. sajandi keskpaigast on 109 metallist hauatähist, neist 22 sepistatud, 6 metallaeda, 9 kivist hauatähist, 1 kivipiire.

Mälestise ajalugu

19.saj. rajatud vene õigeusu kalmistu. Kalmistul asub riigitegelase Jaan Poska isa haud, mis on ääristatud sepisaiaga. Kahjuks viisid metallivargad risti koos metallist pärjaga.

50 meetrit mälestise välisgabariitidest.