Mälestise nimi Kuremaa mõisa kalmistu ja kabel
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(16)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Maastikuobjekt, Kabeliaed, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kabeliaed, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Kabel ja kabeliaed, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Vana ajalooline matusepaik

Mälestise kirjeldus

Kuremaa-Laiuse tee läheduses paiknev kalmistu ja kabel on rajatud 19.sajandi lõpul või 20.sajandi alguses. Kalmistul on oletatavalt 29 matust, viimane neist pärinevat 1928.aastast. Pindalaks on mõõdetud 0,33 ha. Metsas paikneva kalmistu territooriumi katab metsistunud kõrghaljastus. Piirdeks on kuni ühe meetri kõrgune ja jalamil kuni kahe meetri laiune mullast ja maakividest kuhjatis. Kalmutähistest on kalmistul säilinud vaid graniittähiste fragmente. Kalmistul paiknev kabel on arhitektuurselt eklektiline, krohvitud tellisehitis, mille ilmet kujundavad teravkaarsed avad, karniisidega kolmnurksed ehisviilud ja tornikiivrit meenutav püramiidkatus.

Kalmistu ja kabel rajatud 19.sajandi lõpul.

Vaata lisa nr.1