Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Siimusti kalmistul asuvasse ühishauda on nõukogude armeeallikate andmeil maetud 184 II maailmasõjas hukkunud sõjaväelast. Matusekiht ilmselt puutumata. Matmispaika tähistavad dolomiidist sambad ja mälestustahvlid. Ühishaua monument paigaldatud 6. nov. 1967. aastal. Skulptor E. Rebane, arhitekt Ü. Sirp.
Monumendil teksti ei ole. On reljeefselt aastaarvud „1941 / 1945 .” Materjal on dolomiit. Maa-ala suurus on 0,3 ha. Ühishaual on jäädvustatud 27 hukkunu nimed ja märge 52 tundmatu hukkunu kohta: 1. АБАУЛГАНИЕВ И. В. ; 2. ГУСЕВ В. Д. ; 3. АРАНИЦИН А. М. ; 4. ИЛЬИЧЕВ Н. Е. ; 5. ЖЕЛЕЗНЯК П.П. ; 6. КОНСТАНТИНОВ С. Х. ; 7. КОСТЕРИН А. С. ; 8. КУСМИН П. Я. ; 9. КУКУШКИН И. П. ; 10. МАЛЬЦЕВ П. М. ; 11. МАРГУК Я. Ф. ; 12. МИНГА ; 13. МИХАЙЛОВ П. М. ; 14. ОТИН С. Я. ; 15. САБШИН П. С. ; 16. СИЗОВ К. П. ; 17. ТИМОШКИН А. В. ; 18. ШАЛАМАНОВ Ф. В. ; 19. ШАРЫГИН П. Н. ; 20. ШЕЛЬПЯКОВ М. А. ; 21. ЯКОВЛЕВ А. В. ; 22. ВЕСЕЛОВ М. А. ; 23. КУПЦЕВИЧ С. Н. ; 24. КУЗБ Д. П. ; 25. СЕМЁНОВ Н. С. ; 26. ФЕДОТОВ Н. И. ; 27. ИЛЬИЧЁВ Н. Е. И 52 НЕИЗВЕСТНЫХ СОЛДАТ.

Mälestise asukoha kirjeldus

Siimustis asub kalmistul, mis paikneb asulast ca 1 km läänes, Jõgeva – Siimusti – Põltsamaa teest 0,5 km lõuna pool, Sadukülla suunduva tee ääres. Ühishaud on kalmistu keskel.

Mälestise ajalugu

Ühishaua dolomiitplokkidest mälestussammas paigaldatud 6. nov. 1967. aastal. Skulptor E. Rebane, arhitekt Ü. Sirp.

Kuna mälestis asub kalmistul, siis kaitsevööndit ei määrata.