Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Laiuse kalmistu lõunapoolse osa loodenurgas asuvasse ühishauda on nõukogude armee allikate andmeil maetud 93 II maailmasõjas hukkunud nõukogude armee sõjaväelast. Andmete õigsuse korral on matusekiht rikutud ülematmistega. Matmispaika tähistab roosakast graniidist mälestussammas. Mälestussammas on avatud 1954. a. mais. Sambal on tekst: „Igavene au kangelastele / kes on langenud lahinguis / meie kodumaa vabaduse / ja sõltumatuse eest võideldes / 1941-1945” ja „Вечная слава героям / павшим в боях за свободу / и независимость / нашей Родины / 1941-1945”.

Ühishaud asub Laiuse kalmistu lõunapoolse osa loodenurgas.

Mälestise ajalugu

Matmispaika tähistav roosakast graniidist mälestussammas on paigaldatud 1954. aastal. Ühishauda on maetud 93 II maailmasõjas hukkunud nõukogude armee sõjaväelast.

Kuna mälestis asub kalmistul, siis kaitsevööndit ei määrata.