Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Järve kaldal on 3 m kõrgune pronksi valatud leinava naise kuju. Kuju ees on graniittahvel suurusega 0.73x1.24x0.09 m ning sisseraiutud tekstiga: "Погибшие / в великой отечественной войне / в окрестности Муствее". Järgneb 18 nime ja "… 241 неизвестных солдат”. Selle ees väike graniittahvel suurusega 0.25x0.39x0.05 m. Tahvlil on sisseraiutud tekst: "Полковник / Муравьев". Hauaplatsi mõõtmed on 30x30 m. Plats on kaetud muruga. Mälestusmärgini viib kaks munakivisillutisega teed.

Ühishaud asub Peipsi järve ja Pihkva tänava vahelisel alal kaldakõrgendikul.

Mälestise ajalugu

Nõukogude armee allikate andmeil on ühishauda maetud 264 II maailmasõjas hukkunud nõukogude sõjaväelast. Mälestussammas paigaldatud 8. mail 1973. aastal (kunstnik Artur Lok, skulptor Elmar Rebane).

- Mustvees lõhuti II Maailmasõjas langenute mälestusmärk