Mälestise nimi Mustvee ministeeriumikooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Mälestis on ajalooline koolihoone, mis peegeldab Mustvee pikaajalist hariduslugu.

Mälestise kirjeldus

Koolimaja on klassitsistliku arhitektuuriga, viilkatusega kahekorruseline tellisehitis. Hoone arhitektuurset ilmet kujundavad avade tellistest lamekaared, tellistest vööd ja karniisid ning idafassaadil lamefrontooniga tipnev keskrisaliit. Koolihoone on seest nõukogudeaegse remondi käigus ümberehitatud, ruumijaotust on valdavalt muudetud. Ukse- ja aknaavasid ei ole muudetud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Mustvee linnas, Narva tänava äärse krundi sügavuses, peasissepääs on suunatud Narva tänava poole.

Mälestise ajalugu

19. sajandi II veerandil kasvas Mustvee elanikkond nii arvukaks, et tekkis vajadus oma kooli järele. 1892. a ehitati Mustvees uus vallakoolimaja. 1916. aastal muudeti Mustvee vallkool 1-klassiliseks ministeeriumikooliks, mis tegutses endises koolimajas 1918. aastani. Hiljem tegutsesid hoones Vene Ministeeriumikool (Vene Keskkool) ning Mustvee põlengu järel mõnda aega ka Mustvee Eesti Hariduse Seltsi Reaalkool. 1960.-70. aastatel kasutas endise ministeeriumikooli ruume Mustvee lasteaed, mis kolis majja uuesti 2017. aastal.

50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

Allikad

Kokk, Aivar ja Kivimurd-Tarelkina, Marianne (2008). Mustvee Gümnaasium - haridus aastast 1828. Tallinn
Kask, Merike (toimetaja) (2012). Meie Mustvee. Mustvee: Peipsikad
Mustvee Lasteaia koduleht. http://lasteaed.mustvee.eu/ (vaadatud 02.03.2018)