Mälestise nimi Kodavere kalmistu

Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on madala maakivi müüriga ümbritsetud kalmistuga. Väravaehitiseks on tellistest laotud värava sammaste ja valatud kolme gooti kaarega väravad. Kaartel tornikesed.
Kalmistul on näha planeeringuid erinevatest ajajärkudest, servades, põhja ja ida pool planeering puudub või on kaootiline. Kalmistul asub ka lihtsa arhitektuuriga kivist kabelihoone, mida ilmestab fassaadil hammaskarniis, poolringjad aknad ning akende alune horisontaalne dekoratiivne vöö.

Mälestise ajalugu

Kodavere Mihkli kirik ehitati aastatel 1775-1777 ning tõenäoliselt on samast ajast pärit ka kalmistu. Vanimad hauad pärinevad 18. sajandist. Kalmistut laiendati 1921. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: asulakoht reg nr 9257, Kodavere kirik reg nr 93950, II Ilmasõjas hukkunute ühishaud reg nr 5839, Vabadussõja mälestussammas reg nr 27109.