Mälestise nimi Kodavere kalmistu

Mälestise tunnus

18.-20.saj. kihelkonnakalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed, väravad ja kabel.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Kodavere Mihkli kirikust Peipsi järve pool avatud maastikus. Kalmistu areng on toimunud põhjast lõuna suunas - vanimad hauad paiknevad kabeli vahetus ümbruses. Kalmistut läbivad ida-lääne suunaliselt kaks suuremat teerada. Üks teeradadest viib kabelihooneni, teine vabadussambani. Suuremate teeradadega ristuvad kitsamad põhja-lõunasuunalised rajad. Valdavalt pinnasteed on pigem korrapärased, kohati veidi looklevad. Hauaplatside paiknemine on hõreda struktuuriga. Kodavere kalmistul paiknev kivist kabel on lihtsa varaklassitsistliku arhitektuuriga ristküliku kujuline viilkatusega ehitis. Kabelit ilmestab hammaskarniis, poolkaarekujulised, lehvikut imiteeriva jaotisega aknad ja akende all olev horisontaalne vöö. Kalmistu on piiratud heas seisus oleva madala maakiviaiaga ning kalmistu sissepääsu märgistavad neogooti kujundusega väravaehitised. Kalmistul asuvad ajaloomälestised Vabadussõja mälestussammas (reg-nr 27109) ja II maailmasõjas hukkunute ühishaud (reg-nr 5839) (Peipsi looderanniku miljööväärtuslikud alad).

Mälestise ajalugu

Kodavere surnuaed on õnnistaud 1773. aastal ja laiendatud 1921.aastal (Koguteos Eesti I. Tartumaa .1925) Neogooti stiilis puidust väravad ja väravaehitised on suulistel andmetel tehtud 1928. aastal. Neogooti väravad on tänasel päeval asendatud lihtsate lippväravatega. Kalmistule on maetud valdavalt eestlasi ja vanimad hauad on pärit 18.sajandist.

Kaitsevööndi ulatus

Asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: asulakoht reg nr 9257, Kodavere kirik reg nr 93950, II Ilmasõjas hukkunute ühishaud reg nr 5839, Vabadussõja mälestussammas reg nr 27109.