Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

2023.a. paigaldati ühishauale seni Lustivere pargis ühishaual paiknenud hauamonument, autorid skulptor Ole Ehelaid, , konstruktor A. Loik, valmistatud kunstikombinaadis "Ars". 17.novembril 2023 toimus Riivlisse ja Lustivere mõisa parki maetute põrmude ümbermatmine Põltsamaa kalmistul asuvasse II maailmasõjas hukkunute ühishauda. Ühishaua suurus on 10x30 m. Haud on kaetud muruga. Kõnniteedega on moodustatud kujunduslikult kuus sümboolselt hauaküngast. Platsile on istutatud neli elupuud. Haual on klombitud paekivist mälestussammas kõrgusega 2.10 m. Sammas on pisut ülalt kahanev. Samba alumise osa mõõtmed on 2.00x0.98 m, ülaosa mõõtmed 1.80x0.75 m. Samba keskel on sisseraiutud süvendisse kinnitatud malmplaat mõõtmetega 0.77x1.70 m. Selle ülaosas on süvend läbimõõduga 0.29 m, milles on kõrgreljeefne viisnurk läbimõõduga 0.19 m. Plaadil on kõrgreljeefne tekst: ”Igavene au kangelastele / kes on langenud võitluses / vaenlase vastu ja on andnud oma elu / meie rahva vabaduse ja õnne eest / Stalin.” ning „Вечная слава героям / павшим в боях с врагом и / отдавшим свою жизнь за / свободу и счастье нашей родины / Сталин”. Plaat on valgeks värvitud. Tähtede taust on must, tähed on pronksvärviga värvitud. Ülal asetsev süvend ja selle ümbrus on värvitud pronksivärviga, viisnurk on värvitud punaseks. Sambast vasakul asetseb graniitrahn 19 langenu nimega. Kivi kõrgus on 0.90 m, laius 1.85 m, paksus 0.30 m. Graniitkividel on esikülg tahutud, ülejäänu murtud. Tekst on väljaraiutud ja poleeritud. Suure tähe kõrgus on 5 cm, väiksemal 4 cm.

Ühishaud asub Põltsamaa linnas uue kalmistu kõrval.

Ühishaua monument on paigaldatud 1947. aastal. Monumendil on äädvustatud 53 hukkunute nimed.

Kaitsevööndi ulatus

Vt. Lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on moodustatud mälestistele reg.nr.5851 (II maailmasõjas hukkunud ühishaud) ja reg.nr.5853(Põltsamaa kalmistu).