Mälestise nimi Põltsamaa vana kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Ajalooline matmisepaik, rajatud 20.sajandi alguses.

Kirjeldus

Kalmistu asub Põltsamaa-Viljadi maantee ääres, linnapiiril. Kalmistu algne osa on piiratud madala, looduskivist ja mullast valliga, kõrgus kuni 0,5 meetrit, Piirdehekk on lehtpõõsas. Maanteeäärsel küljel asub kalmistu peasissekäik, mis kujutab endast kolme segmentkaarse avaga , katustatud tellisrajatist.Väravarajatis on kivialusel,alus ja osa alumisi müürtisekihti on mattunud pinnasesse.
Väravad on sepistatud rauast, keskmine, sõiduvärav on kahepoolne ja kannab sepistatud numbritega aastarvu "1912".

Ajalugu

Kalmistu on rajatud 20.sajandi teise kümnendi alguses, hiljem on lääneküljele lisatud veidi väiksema pindalaga tükk. 20.sajandi keskpaigast on varasemaid hauatähiseid loendatud järgmiselt: 65 metalltähist, neist 13 sepistatud ja 16 kivitähist.Kalmistu pindalaks on mõõdetud 1,84 ha.

Vaata lisa nr.1