Mälestise nimi Võisiku mõisa kalmistu ja kabel
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Seisund: hooldamata

Märksõna(16)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Maastikuobjekt, Kabeliaed, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kabeliaed, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Kabel ja kabeliaed, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajalooline matmispaik

Kirjeldus

Kalmistu on müüriga piiratud ala, mille esikülje sirge paekivist müür restaureeriti 1980ndail aastail. Sel ajal paigaldati Timotheus eberhard von Bocki(1787-1836) uus hauakivi ning puhastati kalmistu võsast. Algupäraseid hauaplaate tervikuna säilinud ei ole. Osal haudadest on säilinud risti ja hauaplaadi fragmendid.
Tõenäoliselt ehitati kabel 18.saj. lõpul. Kabeli arhitektuurne vorm on inspireeritud renessanssi ja baroki ajal kasutusel olnud tehisgooti motiivist. Kabelihoonele rajati valdavalt paekivist ja maakividest aktsentidega kumer "kaljusein", mis ühtlaselt tõuseb mõlemaltpoolt keskkohani. Pealt ja tagaküljest on tehismägi kaetud pinnasega. Keskel on silindervõlviga matusekabel, mille sissepääsu kaarava on pregu varisemisohtlik. Kabeli sees on säilinud krohvitud pinda. Praegune uks ei ole algupärane.

Ajalugu

Tõenäoliselt ehitati kabel 18.saj.lõpus, mil Eestis levisid pargikujunduse romantiseeritud lahendused.