Mälestise nimi Raja vanausuliste kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Vanausuliste matmispaik, kus puhkab ka tuntud ikoonimaalija Gavriil Jefomovitš Frolov.

Mälestise kirjeldus

Küla peatänava moodustava Kalda tänava ja järve vahel asub pikliku plaaniga kalmistu on ümbritsetud maakivist müüriga, mis on pealt betoneeritud. Peasissekäik on kujundatud tellismüüritisest ja on kolmeosaline (kaks jalg- ja üks sõiduvärav). Kalmistul asub mitmeid tähelepanuväärseid hauatähiseid ning hauaplatse ümbritsevad nii madalad betoonääristusega piirdeid kui ka kõrged sepisaiad. Kalmistule iseloomulikult kasutatakse hauaplatsidel palju värvikirevaid kunstlilli. Kalmistu on hästi hooldatud ning kasutuses.

Asukoht Peipsi järve ääres

Mälestise ajalugu

Raja küla vanausuliste kogudus asutati 1860. aastal. Raha palvela ehituseks annetas kuulus ikoonimaalija Gavriil Jefomovitš Frolov (1854-1930). Teise maailmasõja ajal põles Raja kirik maha, kuid 1990. aastal taastati kiriku kellatorn. Tõenäoliselt on ka vanausuliste kalmistu pärit 19. sajandi II poolest.

50 meetrit ümber mälestise välisperimeetri