Mälestise nimi Uhmardu kihelkonnakooli hoone

Uhmardu kihelkonnakooli hoone

Mälestise kirjeldus

Krohvitud maakivist seintega katusekorrusega ühekorruselise hoone arhitektuurset ilmet kujundavad krohvi abil esiletõstetud segmentkaarsed ukse- ja akna- avad ning esifassaadi katusärkel. Lõunapoolse otsaseina vastas asunud käimla on ümberehitatud tuulekojaks.Mälestise sisemistest elementidest säilinud tasapinnalised puitvahelaed, krohvitud. Katusekorruse ruumides säilinud kooliaegne laiadest laudadest põrand (seisukord halb).
Vahesinad puidust ja balustraadiga puittrepp rahuldavas seisukorras.

Mälestise ajalugu

Uhmardu kooli asutamine on seotud õigeusu kiriku rajamisega 19.sajandi lõpus.Kooli jaoks ehitatud ümber olemasolev, tolleaegse Tartu-Narva maantee ääres paiknev hoone.

Vt.Lisa nr.1;