Mälestise nimi Torma kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Mälestise tunnus

Kalmistu hõlmab endas hauatähiseid, arheoloogilist kihistust ning kalmisturajatusi, mis omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Pindalaks 5,16 ha. Kalmistu on kasutuses ja üldhooldusega. Piire maakivist ja mullast kuhjatis. Peavärav tellistest, krohvitud, sepistatud väravatel säilinud algsed sulused. Maantee poolsel küljel müüri remont- restaureerimistööd tehtud, taastatud ka piirdemüüri trepp vastavalt kooskõlastatud projektile. Vajab restaureerimist ida küljelt. Andres Pohla poolt tehtud Torma kalmistu inventariseerimine.

Mälestise ajalugu

Torma kirikumõisa kalmistu. Torma kihelkonda mainitud juba 13. sajandil. Varasemad kirikuhooned hävinud 16.-18. saj sõdades. Praegune kirik valmis 1766. Pastoraadi peahoone 1800 paiku.

Mälestis asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: 24091, 24094, 24095, 24096, 27116

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: 24091, 24092, 24093, 24094, 24095, 24096, 24097, 24098, 24099, 24100, 27116.