Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19.saj. (pronks, kristall)

Kunst, Materjal, Metall, Kristall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse alla võetud kui historitsistliku kujundusega valgusti 19. sajandist

Ajalugu

Inventariseeritud 1978; muinsuskaitse all alates 1981 - Rapla rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 78
Sama tüüpi kroonlühtrid on Järva-Madise kirikus (reg. nr. 17068 ja 17069)

Materjal: pronks, kristall.
Tehnika: kullatud, valatud.
Dateering: arvatavasti 19. sajandi lõpuveerand/20. sajandi algus
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Põhijoontes kroonlühtriga reg. nr. 5933 sarnanev eklektilises laadis pronksivalu kroonlühter hulga kristallripatsitega.
Paiknes kirikusaali idaosas lõunapoolsena.
Oli seadistatud elektrivalgustusele.
Kroonlühtrit ei ole peale vargust 1979 kirikusse tagastatud, ehkki tulenevalt kirjest Muinsuskaitseametis leiduva foto tagaküljel, võib järeldada (kui tegemist ei ole eksitusega), et kroonlühter saadi varastelt kätte. Kirjes esitatakse peale vargust (maa seest) ülesleitud detailide loetelu alljärgnevalt: Lehtornamendiga rosetikujuline tüvise lõpetus (6 tilgendiavaga; Ø 19,5 cm). Roseti all tüvisetaldrik palmettornamendiga (tilgendi-aukudega) Ø 8,4 cm. Kinnitusketas 6 auguga. Tüvise detailid 6 tk. Tüvise ehisdetailide haarade kinnitamiseks 6 tk., pikkus 46 cm. Lisahaarad ehiskinnituspoltidega 6 tk. (ca 11 cm), eraldi 6 taldrikut, 6 piipu, 6 kinnituspolti ehisdetailina – emahaara külge kinnitamiseks. Emahaarad 6 tk. puuduvad. Taldrikutel 5 auku tilgendite jaoks. Tüvise kinnitusvarras ehisnuputa. Rosetid 24 tk.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane