Mälestise nimi Altar, Chr.Ackermann, J.V.Rabe, 17.saj. (puit, polükroomia)

Mälestise tunnus

Altarisein on iseloomulik näide baroksest kirikusisustusest. Osa mälestise detaile (viinamarjaväätidega sambad, punnpõsksete putopeadega konsoolid ja nendega külgnev taimdekoor, evangelistid Markus ja Matteus, pelikan ja võidulipuga Kristus) on iseloomulikud näited Eesti barokiperioodi kuulsaima ja viljakaima puunikerdaja Christian Ackermanni loomingust, kuuludes meistri loometee algusaega 1680. aastatesse. Tõenäoliselt 1710. aastal tulekahjus kannatada saanud altariseina taastas 1731. aastal teine barokiperioodi juhtiv meister Johan Valentin Rabe - altarisein on seega ühtlasi näide J. V. Rabe loomingust. Mälestis moodustab osa kiriku ajaloolisest sisustusest.

Arvele võetud ENSV Ministrite Nõukogu määrusega nr. 346, 1. augustil 1973.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann, Tallinn; Johan Valentin Rabe, Tallinn
Dateering: 1680. aastad; Rabe - 1731
Mõõtmed: ca 5,5x3,24 m
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Altaripildi all tekstitahvel kirjaga: "Meinen Frieden gebe ich euch. / Oma rahu jättan teile Joh 14, 27"
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Valmistanud 1680. aastatel Chr. Ackermann; põlenud tõenäoliselt 1710; Chr. Ackermanni detaile kasutades taastas altariseina 1731 J. V. Rabe, kes kasutas altaripildi asemel skulptuurigruppi "Kolgata". See asendati 1851 C. S. Waltheri loodud altarimaaliga "Kolgata". 1892 suurendati altariseina (sh lisati sammastealused soklid ja evangelistide alused reljeefid) ning see sai praeguse altarimaali, R. von zur Mühleni valmistatud "Kristus ristil"
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane