Mälestise nimi Reljeef, Pompeji, I saj. eKr (Itaalia marmor)

Inspektor: Vallasmälestiste inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega raidplastikateos. Mälestis moodustab osa ajaloolisest Vigala mõisa kunstikogust.

Mälestise kirjeldus

Reljeef ei ole säilinud tervikuna. Arhitektuurimotiivide poolest on huvitav katkendina säilinud reljeef mehe ja poisikesega, kes seisavad templi stülobaadil ja on olnud ümbritsetud kahest korintose sambast. Vigasel steelil on näha vaataja poole pöörduv mees, teda saatev poisike on aga sirutanud käe vasakule.

Leinakivi kui antiikse leinakunsti meeliskaanon kujutab lahkunu hüvastijättu, reljeefil on kujutatud toogasse rõivastatud meest, kes seisab lahkumisvalusse tardunult kõrvuti pojaga templi stülobaadil.

Vana-Vigala mõisa peahoone vestibüüli seina müüritud marmoreljeef on tugevasti kulunud ning mõlemal figuuril puuduvad pead.

Mälestise ajalugu

Vana-Vigala mõisast pärit Berend Johann Friedrich von Üxküll tõi oma Itaalia reisilt (1827. a) kaasa kaks marmorreljeefi, mis tõenäoliselt pärinevad Pompejist. Reljeefi valmimis ajaks arvatakse I sajandi algust enne saatuslikku Vesuuvi purset, mis 79. aastal Pompeji linna hävitas ning ühtlasi linna konserveeris kuni aardeotsijate ja arheoloogide tulekuni.
Vana-Vigala mõisa peahoone vestibüülis paiknevad reljeefid viidi 1963.a Tallinna mõneks kuuks, kus need puhastati ja eksponeeriti näitusel "Lääne-Euroopa realistlik kunst".

Materjal: valge marmor.
Autor, valmistamise koht: Pompeji