Mälestise nimi Kantsel, Chr.Ackermann, 17.saj. (puit, polükroomia)

Seisund: rikutud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Rapla maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Mälestise tunnus

Kantsel on iseloomulik näide 17. saj. viimasel veerandil valminud baroksest kirikusisustusest. Kantsel on ühtlasi iseloomulik näide Eesti barokiperioodi juhtiva puunikerdaja Christian Ackermanni (1670. aastate algus - 1710) loomingust, kuuludes tõenäoliselt meistri varajasse loomeperioodi 1670.aastate lõppu või 1680. aastate algusesse. Erandlikult on kantslil nelja evangelisti ja Kristuse figuuri koosluse asemel Kristus, Mooses, apostlid Peetrus ja Paulus, Ristija Johannes ning viimase sünni- ja lapsepõlveloo kirja pannud evangelist Luukas. Töö on teostatud kunstiliselt meisterlikult. Mälestis moodustab osa kiriku ajaloolisest interjöörist.

Arvele võetud ENSV Ministrite Nõukogu määrusega nr. 346, 1. august 1973.

Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann, Tallinn, 17. saj. IV veerand
Mõõtmed: Luukas h ca 51,5 cm, Mooses h ca 49,5 cm, Kristus h ca 51,5 cm, Peetrus h ca 49 cm, Paulus h ca 48,5 cm; keerdsambaga jalami h ca 157 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Põhiosa eelmisest värvikihist (pronksvärvi ja pruuni toonid) pärinevad tõenäoliselt 19. saj. II poolest. 2005 suvel arhitektuursed ja reljeefsed osad üle värvitud Sadolini nii keemilise koostise kui erksa tooni poolest sobimatute õlialküüdvärvidega. Värv