Mälestise nimi Altar, N.Lorentzon, 1820 (puit, õli)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

kujundusega altarisein historitsismiajast 19. sajandist, kohaliku meistri looming

Klassitsistliku sammasportikusena kujundatud altarisein

Muinsuskaitse all aastast 1931 (nr. 778: 9), alates
1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 863

Allikad

Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Kirikualtari laud on kiwist ja nähtawasti wana, aga ilma pühitsemise ristideta, nii on teadmata, kas ta tõesti keskajast, Katoliku usu ajast on.

Kirjandus

S. Karling. Holzschnitzerei und Tischlerkunst der Renais­sance und des Barocks in Estland. Tartu, 1943, lk. 419-420: Einfache, provinzielle Altarwerke von spätbarockem Typus fertigte der bereits erwähnte Tischler Lorentzon 1820 und 1827 für die Kirchen in Wolde und auf Mohn

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö, nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Nommen Lorentzon(?), Kuressaare
Dateering: 1820(?)
Mõõtmed: retaabli laius ca 235 cm, sügavus (predella) ca 86 cm, predella kõrgus 86 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tagaküljel värviga kirjutatud daatum: 1845
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, kulunud, puidukahjustusi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Daatum 1820 on tisler Lorentzoni signatuuril kantslis (reg. nr. 28697), retaabli dateering sama aastaga lähtub kunstiloolaselt Sten Karlingult (1943); meistri signatuur altariseinal puudub, tagaseinal on daatum 1845. Altariseina keskel orvas on Jeruusalemma kujutav maal (vt. foto paremal), mille ees algselt oli (kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedilehe andmeil, 1926) hõbeplekist krutsifiks (Alexander von Güldenstubbe kingitus, 1820; reg. nr. 28721). Orva varjav nüüdne altarimaal „Kristus ristil“ (reg. nr. 28678) paigaldati 1885. Tõenäoliselt siis täiendati retaablipealmikku ka kahe maalitud inglisiluetiga (eemaldatud; reg. nr. 28698, 28699). Altariseina kummalgi küljel kaks ümarkapiteeliga sammast, profileeritud ülakarniis tugevasti eenduv, predella kõrge. Retaabli tipus nikerdatud polükroomne krutsifiks (vt. foto vasakul). Keskaegne(?) kivialtar üleni laudvoodri varjus.
Altariaed (saelõige, õlivärv) polügonaalne, pseudogooti kujundus, esiküljel romb pühakirjasalmiga (kiri mustal foonil pronksvärviga): Kes minno lihha sööb ja minno werd joob sel on iggawenne ello. Arvatavasti samaaegselt uue altarimaaliga paigaldati altariseina otsa kaks põlvitavat inglisiluetti (reg. nr. 28698, 28699); eemaldamise aeg teadmata.