Mälestise nimi Epitaaf krutsifiksiga, 1667 (dolomiit)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

ja vappidega

põhjaseinal

Muinsuskaitse all aastast 1931 (nr. 778: 8), alates
1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr.

Allikad

Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedi­leht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Teine epitaaf on ka põhjapoolse seina peal, aga eespool, kiriku ukse ligidal, ja kannab Jeesuse risti kuju all kirja: „H(err) Landr(at) und Obrist L. Casper Berg. Fr(au) Agneta v(on) Vitinghoff. Fr(au) Anna Elisabeth v(on) Scholmann. Fr(au) Marta v(on) Treidn. Anno 1667.“ Tema oli Jõgise mõisa omanik. Peale tema on ka tema kolme abikaasa wapid näha.

Kirjandus

Eesti kunsti ajalugu 2. EKA, 2004, lk. 398-399: 17. sajandi algupoolel teostati Eestis veel mõni raidkivist epitaaf. Tellijaiks olid Lääne-, Saare- ja Hiiumaa aadlikud, kes lasid epitaafid üles seada nende patronaaži all olnud kihelkonnakirikutesse... Jacob Hansson, kes usutavasti nikerdas kaks epitaafi Valjala kirikusse, oli M. G. De la Gardie teenistuses (algul Winteri sellina). Caspar Bergi epitaaf (1667) kordab põhiosas Noarootsi epitaafi kompositsiooniskeemi. Kuigi see on valminud üle kolmekümne aasta hiljem, jääb see kunstimeisterlikkuses eelkäija tasemele alla. Ilmselt teostas ka Jämaja (1673) ja Pöide kiriku raidkivist epitaafid sama meister.

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister (Jacob Hansson?)
Dateering: 17. sajandi II pool (umbes 1667)
Mõõtmed: kõrgus ca 255 cm, laius ca 135 cm, paksus ca 20 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): H LANDR VND OBRIST L CASPER BERG FR: AGNIETA V: VITINGHOF FR: ANNA ELISABET SCHOLMAN FR: MARIA V TREIDN ANNO 1667
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): niiskunud, murenemisi, paremal allääres pragu. 2002 tehti epitaafil rohevetika tõrjet