Mälestise nimi Skulptuur "Kristus kohtumõistjana", Lüübeki koolk., 16.saj. I pool (puit, polükroomia) [Täpsustus: Kaarma kiriku vana altari pealises paiknenud figuurid, "Viimne kohtupäev"]

Kasutuses: Ei

Ese varastati 12. veebruaril 1999.aastal restaureerimisjärgsel transportimisel. Inspekteeris kkt koostaja kunstiajaloolane Sirje Simson.

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Muinsuskaitse alla võetud kui unikaalne hiliskeskaegne polükroomne nikerduskunstiteos 16. sajandist

Kristuse (Salvator Mundi) reljeefkuju kohtumõistjana

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 755

Kirjandus

K. Markus, T.-M. Kreem, A. Mänd. Kaarma kirik. Tallinn, 2003, lk. 133: Altarikappi krooninud pealis koosneb kuuest väiksemast ja ühest kõrgemast ehisraamistikuga kaunistatud nišist, kuhu olid paigutatud Viimse kohtupäeva teemalised skulptuurid: keskosas Kohtumõistja Kristus (viidi üle uuele altarile) ning tema all oma saatust ootavad inimesed, nende kõrval Maarja ja Ristija Johannes, seejärel pasunat puhuvad inglid (üks puudus juba 19. sajandi lõpul) ning lõpuks inglid Kristuse kannatusriistadega.
Samas, lk. 142: Kuigi Viimse kohtupäeva reljeefidest oli 1999. aastani säilinud ainult väike osa, võib mitmete Põhja-Saksa altarite alusel rekonstrueerida kunagise pildiprogrammi: keskel oli suur peaingel Miikael mõõga ja kaaludega, tema kohal Kohtumõistja Kristus, Maarja ja Ristija Johannes. Nende ümber pasunat puhuvad ja kannatusriistadega inglid ning all nurkades haudadest tõusvad inimesed, kes saadetakse kas põrgusse või võetakse vastu taevaväravas...

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu (nn. Kreutzaltari) meister, Lübeck
Dateering: 16. sajandi I veerand
Mõõtmed: kõrgus 33 cm, laius 36 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): ei ole teada (konserveeritud Espoo Polütehnikumi konserveerimisosakonnas, 1998)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): oli paigutatud uuele altariseinale (reg. nr. 28355; fotot reljeefi paiknemisest uuel retaablil ei ole. 1982. aastast oli hoiustatud Saaremaa Muuseumis. Varastati 12. veebruaril 1999 restaureerimisjärgsel transportimisel