Mälestise nimi Pateen, annet. 1676 (hõbe, graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuhõbeda kultuurilooväärtuslik näide 17. sajandist

Väike hõbeleivik servale graveeritud pühitsusristiga ning pika graveeritud kirjega serva all

Ajalugu

Muinsuskaitse all aastast 1931 (reg. nr. 722: 5), alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 821

Kirjandus

A. Mänd. Kirikute hõbevara. Tallinn, 2008, lk. 169. 16. sajandi I pool(?) Ø 9, 8 cm. Pateeni ainsaks kaunistuseks on servale graveeritud käpprist, mida ümbritseb ring. Süvend on lihtne, ringikujuline. Pateeni tagaküljele on graveeritud lilleõis ja tekst: Anno 1676 Hat Der Königl. General und Gubernör Hoch Wolgeboren Herren CARL JOHANSÖN SIÖBLAD Diesen Kelch und Paten Wie Auch Das Silberne Creutz und Wappen Der Kielkunschen Kirchen Ein Wohner Zur Nutz Lassen Verbessern und Saubern Wie Auch Alles zu Guter Nachricht Wegen Lassen Mit Ein Wollgemachtes Futteral Für Den Kelch und Pateen Vorehret. Aastaarv 1676 ei kajasta nõu valmistamise, vaid selle parandamise ja puhastamise aastat.
Eseme pärinemine keskajast pole kindel. Märgistamata. Kihelkonna koguduse valduses.
Samas, lk. 98: Kihelkonna pateeni tagaküljele on graveeritud kiri, mis räägib pateeni ja selle juurde kuuluva ning ka hõberisti parandamisest ja puhastamisest 1676. aastal. Eseme valmistamisaeg seega tekstist ei selgu. Arvestades pateeni väikseid mõõtmeid, pole välistatud selle pärinemine tunduvalt varasemast ajast kui 1676

Materjal: hõbe.
Tehnika: kohrutatud, graveeritud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kullassepp
Dateering: 17. sajand(?), uuendatud 1676
Mõõtmed: Ø 9, 8 cm (inventariseerimisandmeil, 1979)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): serva all graveeritud kirje: Anno 1676 Hat Der Königl. General und Gubernör Hoch Wolgeboren Herren CARL IOHANSON SIÖBLAD Diesen Kelch und Paten. Wie auch Das Silberne/ Creutz und Wappen der KielKunschen Kirchen Ein Wohner zur Nuts Lassen Verbessern und Saúbern Wie auch alles zu Gúter Nachricht/ Wegen Laszen Mit Ein Wollgemachtes Futteral Für Den Kelch und Pateen Vorehret. Põhja all keskel: Wigt. 4 L
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): servas rebend (inventariseerimisandmeil, 1979)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Martin Körber kirjutab väikese karika olemasolust, mille juurde leivik kuulub (M. Körber. Oesel einst und jetzt. 2. Band. Arensburg, 1899, lk. 57: Kleiner silberner Kelch nebst Patene mit der Inschrift: „Anno 1676 Hat Der Königl. General Gubernör Hoch Wohlgebohrene Herr Karl Johannson Siöblad Diesen Kelch und Paten Wie Auch Das Silbern Kreuz und Wapen Der Kilkundtschen Kirchen Einwohner Zur Nutz Lassen Verbessern und Saubern.“)