Mälestise nimi Küünlajalg, 17.saj. (messing)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuvalgusti barokiajast 18. sajandist

Balustervarreline kõrge ja laia profileeritud jalamiga altariküünlajalg

Ajalugu

Muinsuskaitse all aastast 1931 (nr. 769: 11), alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 810

Kirjandus

H. Kjellin. Die Kirche zu Karris. Lund, 1928, lk. 137: Drei grosse Altarleuchter aus Messing, von Frau Leutnant von Stackelberg, geb. v. Rading, im J. 1782 geschenkt. H. 50 cm. Einer ist nach d. J. 1916 verloren gegangen.
Körber M. Oesel einst und jetzt. Bd. 3. Arensburg, 1915, lk 127: Drei grosse Altarleuchter, Geschenkt der verwittweten Lieutn. von Stackelberg, geb. v. Rading, zu Feckerort, gest. 1789, 81 J. alt.

Tehnika: kohrutatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 18. sajandi viimane veerand (umbes 1782)
Mõõtmed: kõrgus 50, 5 cm, jalami Ø 27, 5 cm, küünlakrae Ø ca 12 cm, küünlapesa kõrgus ca 9 cm, rasvataldriku Ø ca 14 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, oksüdeerunud, varrel väike mõlk, jalam veidi lopergune
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): jalami, rasvataldriku ja küünlakrae servas nöörvööt. Samasugune kui altariküünlajalg reg. nr. 6339. Kolm 50 cm kõrgust altarilühtrit (arhiiviandmeil on kolmas 1916. aastal kaduma läinud) kingitud Triigi mõisaomaniku, leskproua von Stackelbergi poolt 1782. aastal