Mälestise nimi Karikas, Johann Hernelius, Kuressaare, 18.saj. (hõbe)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaise ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuhõbeda näide hilisbarokiajast 18. sajandist.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse alla alates 1931 (nr 774: 5), aastast 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestisnr 844

Kirjandus

K. Kirme. Eesti hõbe. Tallinn, 2000, lk. 152: Kõige nõutavam Kuressare meister näib 18. sajandi viimasel veerandil olevat Johann Hernelius. Ta sündis 1744, sai Tallinna ameti kaasmeistriks Kuressaares 1771 ja suri 1784. Herneliuse dateerimata karikas ühes Lääne-Eesti kirikus meenutab siluetilt Haapsalu meistri Nürnbergi karikaid, ent on profileeringutes ning vormikujunduses halvemini proportsioneeritud. Veidi töntsakalt mõjub ka Herneliuse 1783. aastal valmistatud karikas.

Materjal: hõbe.
Tehnika: kohrutatud, valatud, kullatud osaliselt, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: Johann Hernelius, Kuressaare
Dateering: 18. sajand
Mõõtmed: kõrgus 17 cm, kupa Ø ca 9, 5 cm, jalami Ø 9, 2 – 9, 3 cm, Ristilöödu 3, 5 x 2, 4 cm
Märgid (meistrimärgid): hõbedamärgid jalami servas: meistrimärk JH, Kuressaare linnamärgid: vapp (kotkas), A
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kupa ja jalam servast lopergused
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hõbedast armulauakarikas Ristilöödu kujukesega jalamil, kullatud kupa seest ja Ristilöödu kujuke, huuläär randiga, kullatud 1, 5 cm laiuselt; pungis pirnikujuline. Karika juurde kuulub vutlar (puit, treitud, lakitud, 3 messinghaaki; kõrgus ca 22 cm, Ø ca 13 cm, põhjast Ø ca 12, 7 cm; kulunud, vana mardikkahjustusega)
Johann Hernelius (1744-1784) – kullassepp Kuressaares (meister aastast 1771)