Mälestise nimi Pateen,15.saj. (hõbe, üleni kullatud, graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ainulaadne ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega sakraalhõbeda näide; vanimaid leivikuid Eesti kirikuis.

Muinsuskaitse all alates 1973 kui vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 845

Kirjandus

A. Mänd. Kirikute hõbevara. Tallinn, 2008, lk. 98: võib öelda, et pateeni on võimalik täpselt dateerida vaid siis, kui on säilinud tema paariliseks olev karikas. Üks selliseid on Muhu kiriku pateen, mis on koos karikaga
valmistatud tõenäoliselt 15. sajandi I poolel või keskpaigas. Tõsi, pateeni süvendi läbimõõt on väiksem kui karika kupal, ent tuleb meeles pidada, et kupa on sekundaarne ega pärine keskajast.
K. Kirme. Eesti hõbe. Tallinn, 2000, lk. 27: Valdavalt on pateenid väga lihtsad ja tagasihoidlike mõõtmetega
(enamasti läbimõõt 14-17 cm) hõbetaldrikud, mille ainsaks kaunistuseks on taldriku servale graveeritud malta ristiga sarnane sisseõnnistamise rist. See äärmine lihtsus raskendab nende esemete dateerimist, tõenäoliselt võime gootikasse lugeda 8 praeguseni säilinud ja 3 viimase sõja aastail kaduma läinud (Mihkli, Pöide, Vormsi) pateeni.

Materjal: hõbe.
Tehnika: kohrutatud, graveeritud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 15. sajand
Mõõtmed: Ø 14, 5 cm, põhja Ø ca 7, 5 cm, serva laius 2, 9 cm, pühitsusristi Ø ca 2, 7 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): serva all
sissekriibitud kirje (loetamatu)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): konserveeritud (Jaan Märss, 2006, vt. AS KAR-Grupp, konserveerimistööde aruanne,Muinsuskaitseametis); serv lopergune, pragu peakisküljel nähtav (ca 9-10 cm pikkuselt)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kumerapõhjaline leivik servale graveeritud pühitsusristiga, arvatavasti kuulub kokku karikaga reg. nr. 6341 (täpselt ei sobitu). Hoiustatud