Mälestise nimi Armulauaveini pudel, 1630 (hõbe, graveeritud)

Seisund: deponeeritud

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaise kirikuhõbeda ainulaadne kultuurilooväärtuslik ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega eseme näide.

Muinsuskaitse all alates 1931 (774: 4), aastast 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestisnr 846

Kirjandus

E. Vende. Väärismetalltööd Eestis 15.- 19. sajandini. Tallinn, 1967, lk. 85: Puht kultuuriloolise väärtusega on omapärane nõu Muhu kirikus, mis võiks kõne alla tulla tänapäeva termospudelite eelkäijana. See on kuuetahuline hästi suletava kaanega kahekordne nõu, mis aitas pikema aja vältel hoida vedelikku muutumatu temperatuuriga. Kogu üht tahku katvast graveeritud tekstist ilmneb, et ese on valmistatud 1630. aastal ja kirikule annetatud 1684. aastal. Nõu on dekoorita, samuti puuduvad linna- ja meistrimärk. See on ainuke selline meil teadaolev nõu ja kuulub kindlasti meie kohalike tööde hulka.

Materjal: hõbe.
Tehnika: trugitud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu (kohalik) meister
Dateering: 1630, renoveeritud 1684
Mõõtmed: kõrgus 11, 6 cm, Ø 7, 6 cm (inventariseerimisandmeil, 1994)
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Diese Flasche Gehö ret Bey Der Kirchen zu Mohn Jst Gemacht Ao 1630.
Ist Vormien der Gewesen Der Edle Und Ehrenuest JúncKer Claus Treiden Und Der Edel Und Ehrenúest JúncKer Peter Wetberch, - Ist Verneùert Und Ein R... dazu Gethan Worden Ao 1684
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuuetahulise põhjaga hõbedast veininõu lameda kaanega. antud hoiule Saaremaa Muuseumi (üleandmisakt nr. 1, 7. juuni 1985)