Mälestise nimi Ristimisvaagen, Andreas Berg vanem, Tartu, 18.saj. (hõbe, graveeritud)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Ristimistarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaise kirikuhõbeda ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega ainulaadne näide barokiajast 18. sajandist.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1931(nr 774: 6), aastast 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 847

Kirjandus

K. Kirme. Eesti hõbe. Tallinn, 2000, lk. 118: Andreas Berg sündis Tartus, 1701 sai ta selliks, 1712 alustas
Pärnus tööd meistrina, kuid 5 aasta pärast naasis Tartusse. A. Berg suri 1745. Tegemist on nähtavasti ühe Tartu 18. sajandi silmapaistvama meistriga, sest olemasolevail andmeil on tema töid saadetud ka Peterburi.
M. Körber. Oesel einst und jetzt. 3. Band. Arensburg, 1915, lk. 7: Ein grosses, ovales, silbernes, 142 Loth
schweres Taufbecken mit der Inschrift: „Margaretha Glück, Wit. von Vietinghoff“, Tochter des bekannten Propstes Glück zu Marienburg (1731).

Materjal: hõbe.
Tehnika: kohrutatud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: Andreas Berg, Tartu
Dateering: 18. sajandi I pool
Mõõtmed: ca 52, 5 x 40 cm (ovaal), kõrgus 5, 5 cm, serva laius ca 4 cm
Märgid (meistrimärgid): hõbedamärgid serval: Tartu linnamärk, meistrimärk AB
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): serval graveeritud kinkekirje:
Margreta Glück Wit: von Vietinghoff
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti oksüdeerunud, serv tugevasti mõlkis, rebenditega (ca 3 cm pikkune tükk servast väljas, kohe rebeneb ca 5, 5 cm pikkune tükk
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ovaalne hõbedast ristimisnõu, ei ole kasutuses.
Andreas Berg (surn.1745) – kullassepp Tartus ja Pärnus, meister aastast 1712