Mälestise nimi Küünlajalg, 1623 (messing)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ainulaadne kultuurilooväärtuslik ajastule omase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti renessanssiajast 16. sajandist.

Muinsuskaitse all alates 1973 kui vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 848

Kirjandus

M. Körber. Oesel einst und jetzt. 3. Band. Arensburg, 1915, lk. 6: Zwei grosse Altarleuchter mit eingravierten Wappen, das eine rechts mit den Buchstaben J. B., d. h. Jakob Becke, dänischer Statthalter von 1614 – 1623, das andere links mit H. M., d. h. Hilda, geb. Marsuin, seine Gemahlin; un ter beiden die Jahrezahl 1623

Materjal: messing, raud.
Tehnika: valatud, treitud, graveeritud, sepistatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajandi I veerand (umbes 1623)
Mõõtmed: kõrgus ca 51 cm, kõrgus koos torgitsaga ca 55 cm, rasvataldriku Ø 15 cm, jalami Ø
25 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): varre ülemisel balustril graveeritud kaksikvapp initsiaalidega I·B H·M; vappide all daatum: 1623
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, määrdunud, rasvataldriku serv ca 8 cm pikkuselt puudu (murdunud)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Massiivne balustervarreline altariküünlajalg daatumi ja annetajavappidega, rauast küünlatorgitsaga (algne?). Altarilühtri kinkisid Taani asehaldur Jakob Becke koos abikaasa Hilda Marsuiniga. Samasugune kui altariküünlajalg reg. nr. 6347