Mälestise nimi Karikas, 16.saj. (hõbe, kullatud, graveeritud)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Keidi Saks

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuhõbeda näide renessansiajast 16. sajandist

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all aastast 1931 (nr. 768: 9), alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 785

K. Kirme. Eesti hõbe. Tallinn, 2000, lk. 25: Omaette probleemiks on kahe kaunis sarnase karika (kõrgused 20, 5 ja 16, 9 cm) dateering. Siinkohal tuleks nõustuda E. Vende määratlusega, kes esimese neist dateerib 16. sajandi II poolde. Eelmiste karikatega võrreldes pungisel ja tüvesel aabete ase ndamine poolgeomeetriliste, pooltaimsete ornamendimotiividega viitaks nagu juba renessansile.
M. Körber. Oesel einst und jetzt. II Bd. Arensburg, 1899, lk. 196: Von dem Kirchengeräth sei erwähnt: ...2. Silberner, inwendig vergoldeter Kelch mit den eingravirten Wappen der Ungern Sternberg und Tiesenhausen nebst der Inschrift: „Diesen Kelch hat des seligen Jürgen von Ungern seine nachgelassene Wittwe Margaretha Tiesenhausen lassen machen in der Kirchen zu Jamma.“ Dieser Ungern, Besitzer v. Kaunispä und Salm in Anseküll war ein Bruder des Klaus v. Ungern, der dänischen Statthalters in Oesel von 1573-1576