Mälestise nimi Kantsel, 19.saj. II pool, maalid 1957 (puit, õlivärv)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Mälestise tunnus

Kantsel on kujunduselt väheesinev näide 19. sajandi lõpul või 20. sajandi algul valmistatud historitsislikust kantslist. Melanie Kukk-Rahamäe 1957. aastal valmistatud maalid on erandlikud nii kujutusviisi kui ka teema-kujundivaliku (Kristus mitte kui ülendatud Issand, vaid kui Kolgata teel käija ja õhtusöömaaja seadja, Peetrus ja veel kolm meest, kes pole tõenäoliselt evangelistid, vaid võimalik, et hoopis jüngrid) poolest. Maalid on ühtlasi harvaesinev näide pärast II maailmasõda valminud kiriklikust kunstist. Mälestis moodustab osa kiriku ajaloolisest sisekujundusest.

Arvele võetud 20. novembril 1980.

Materjal: õli, puit, lõuend, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Maalide autor Melanie Kukk-Rahumägi
Dateering: Kantsel 1894 või hiljem, maalid 1957
Mõõtmed: h korpuseni 157 cm,, tahvli h 116 cm, tahvli l 58,5 cm; maalide mõõtmed põhja poolt alates 38,5x39 cm, karikaga Kristus 38,5x37,3 cm, okaskrooniga Kristus 38,3x37,8 cm, 38,3x39,2 cm, 38,2x40,3 cm, Peetrus 38,1x49,2 cm.
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Altaripoolsel tahul annetusplaat tekstiga: "Kantslimaalid annetanud oma kirikule Mäetaguse Metsküla 24.XII 1957.a."
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kantsli korpus värviti 1994. aastal heleroheliseks.