Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija üheteistkümne stseeniga elust", 19.saj. (õli, puit, messing)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

19. saj vene õigeusu kirikus levinud sakraalmaali näide, mis kasutas lääne maalikunstist mõjutatud natuuritruud kujutusviisi.

materjal ja tehnika: puit, õli, messing, kohrutatud;
autor, valmistamise koht, dateering: 19. saj lõpp ;
mõõdud: 102,5 x 77,5 cm;
täiendavad andmed: Nimetuse parandus: „Nikolai Imetegija” üheteistkümne stseeniga elust
Ikoonil on kujutatud püha Nikolai Imetegijat. Püha Nikolai parema käega õnnistab, vasakus käes hoiab suletud Evangeeliumi. Ikooni ülanurkades ulatab pilvedel Kristus talle Evangeeliumi ja Jumalaema omofori. Keskset osa ümbritsevad 11 elustseeni pühaku elust. Antud ikooni loomisel on kasutatud vana ikooni alustahvlit, vana maalingut ei ole säilinud, ilmselt puhastati vana tahvel täiesti enne kasutamist.