Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine kaheteistkümne pühaga" kappraamistuses, 19.saj. II pool (segatehnika, puit)
Mälestise registri number 6680
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 15.08.1997
Registreeritud 15.08.1997
Mälestise vana number 2. III 5 k-10

Paikvaatlused(4)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 02.07.19

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Märksõna(8)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus


Ikoon: kunstiväärtuslik näide vene õigeusu kirikule 19. saj II poolel tüüpilisest massiliselt toodetud ikoonimaalist, mis kasutab traditsioonilise ikoonimaali tehnilisi võtteid. Ikoonikapp: rahvusromantilises kujundusstiilis ikoonikapp on vene õigeusu kirikus laialt levinud näide 19. saj lõpust ja 20. saj algusest.

Sisestatud: 14.11.2007.

Kirjeldus


Professionaalse maalistiiliga ikoonil on kujutatud Kristuse ülestõusmise stseeni ikooni keskosas ja selle ümber 12 püha. Ikooni veeriseid katab reljeefne põimornament. Selliseid ikoone toodeti suurel hulgal 19. saj lõpus ja 20. saj alguses õigeusu kirikute tarbeks.
Ikoonikapp: tisleritöö, kaunistatud rahvusromantilisele stiilile omase treitud ja nikerdatud dekooriga (sambad ja stiliseeritud taimornament), peitsitud ja lakitud.

Sisestatud: 14.11.2007.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, peitsitud, tisleritöö, treitud, segatehnika, lakitud.
Dateering: 19. saj viimane veerand
Mõõtmed: 30,5x26 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonikapp kuulub stiililiselt kokku rahvusromantilises kujunduslaadis ikonostaasiga. Selliseid ikonostaasikarkasse ja selle juurde kuuluvaid kliirose ikoonikappe ja üksikikoonikappe sai tellida 19. saj lõpus ja 20. saj alguses Moskvast ja Perburist, kus neid toodeti massiliselt õigeusu kirikute tarbeks.

Sisestatud: 12.11.2007.