Mälestise nimi Tartu Vana Anatoomikum, 1805.-1851. a

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Õppekompleks, Õppehoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vana anatoomikum on kõrgetasemeline klassitsistliku arhitektuuri näide, kuulub Tartu Ülikooli ja Tartu linna sümbolehitiste hulka. Hoone iseloomulikeks-väärtuslikeks osadeks on kõigi kolme ehitusjärgu (1803-1805, 1825-1827, 1856-1860) kehand-konstruktsioonid, arhitektuurne ilme hästi säilinud välis- ja sisedetailide näol ning plaanilahendus.

Mälestise kirjeldus

Hoone esimene ehitusmaht oli nelinurkse põhiplaaniga rustikapindadega soklikorrusele toetuv madala kupliga klassitsistlik rotund. Rotundi neljal küljel on heledate toskaana pilastrite ning kolmnurkviiludega risaliidid, mille tipus katusel korstnakesed. Kaheksal küljel on pikemad kitsad aknad, mille all on balustrid ning kohal väiksemad mezzanino-aknad. Kuppelkatust kroonib ümar sambakestega tornike. Portaali moodustavad kaks jõulist rustikaalset uksesammast, neid ühendab silluskaar, kummagi samba peal on metallurn. Nišis asuva kahepoolse klassitsistliku kujundusega puidust ukseni viib kaheastmeline kivitrepp. Hoone keskosale liituvad kaarjad tiibhooned, mis lähtuvad stiililiselt palladionistliku ringhoovi motiivist. Hoone fassaad on krohvitud ning on esimese korruse ulatuses tumedama rustikakrohviga ilmestatud, korrustevahelisel alal kulgeb lai heleda krohviga kaetud horisontaalne vöönd ning hoone teise korruse osas kaetud beeži krohviga. Hoone aknad on klassitsistliku kujundusega, esimese korruse akendel on dekoratiivne krohvitud silluseosa, teise korruse aknaid raamib valge krohvivöö. Hoo e räästaalusel osal esineb horisontaalne hammasfriis. Nii hoone kupliosa kui ka muud katuseosad on kaetud valtsplekk-kattega. Hoone tagaosas asub ühekorruseline puidust hoone, mis on ühendatud klaasseintega ülejäänud anatoomikumiga.

Hoone asub Tartus, Kesklinna linnaosas, Toomemäel, Uppsala tn 10.

Mälestise ajalugu

Anatoomikumi hoone ehitati Johann Wilhelm Krause projekti järgi 1803-05 endisele Karl Gustavi bastioni tippu. Sellele järgnes teine ehitusjärk aastatel 1825-27, kus rotundi ümber lisati Krause projekti järgi kahekorruselised kaarjad tiibhooned. Hoone kolmas ehitusjärk toimus aastatel 1856-60, kui arhitekt K. Rathhausi projekti järgi pikendati tiibhooneid veelgi. 1911. aastal lisati ühele tiivale veel puidust juurdeehitus. Hoone oli 1999. aastani Tartu Ülikooli arstiteaduskonna kasutuses, 2012. aastal restaureeriti hoone eksterjöör, muus osas tööd jätkuvad.

- artikkel " Anatoomikumist võib saada muuseum"