Mälestise nimi Kliinikuhoone, 1874-1881.a.

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Õppekompleks, Kliinikuhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kaasajal korterelamuna kasutatav hoone on 19. sajandi viimase veerandi haiglaarhitektuuri näide. Hoone tunnusteks on algsena säilinud kehand ja konstruktiivsed elemendid ning eksterjööri ja interjööri arhitektuursed detailid.

Mälestise kirjeldus

Hoone on U-kujulise põhiplaaniga. Risti paigutuval hooneosal on pinnase reljeefist tingituna väga kõrge maakivist laotud soklikorrus, seal paiknes ümarkaarsete akendega suur operatsioonisaal. Toomkiriku poolne sissepääs poternist soklikorrusele on kujundatud neogooti stiilis. Hoone viiludel rohke puitpits ja profileeritud sarikaotsad. Kõrge soklikorrus toetub osaliselt kõrgetele postvundamentidele.

Mälestise ajalugu

M. Roetscher kavandas Toome bastionile kaks paralleelset haiglabarakki – üks oli määratud naistele ja teine meestele; nende barakkide O-poolsesse külge ehitati ristihoone, mis ühendas kahte barakki, sinna olid mõeldud protseduuritoad ja arstide ruumid. 1886. a. laiendas R. Guleke haavakliinikut sel teel, et lisas tiibehitiste otsa kõrgemad juurdeehitised, mis olid määratud jõukamate haigete jaoks. 20. sajandi II poolel tegutses polikliinikuna. 2007. aastal restaureeriti ja muudeti korterelamuks.