Mälestise nimi Elamu fassaad Tartus Raekoja pl 3, 19. saj I pool

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

1790. aastal ehitatud ja 1940. aastatel taastatud fassaadid on klassitsistliku dekooriga fassaadide iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

U-kujulise põhiplaaniga hoone moodustab Küüni tn. 1-3-5-ga ühtse hoonebloki, hoovile pääseb kaarsillusega kangialusest. Hoonel on kõrge sokkel, esimese korruse osas on täisrustika; horisontaalse liigenduse annavad I-II korruse vahekarniis ja II-III korruse vahel paiknevad ristkülikukujulised akantusmotiiviga ehispinnad. Raekoja platsi poolsel küljel on taastatud algupärasega sarnane poolsammastele toetuvana kujundatud rõdu ning II-korruse keskmiste akende kohal kolmnurkviilud.
Hoovi ehitati 1990. aastatel müügikiosk, mis ei haaku maja olemusega, mõjudes veidrusena.

Mälestise ajalugu

Praeguse hoone mahus eelkäija ehitati pärast suurt tulekahju 1790. aastal. Maja kuulus baltisaksa aadelkonnale: 19. sajandi algusest O. von Löewenternile, 1834. aastast paruness S. von Vietinghoffile, alates 1882. aastast krahv E. von Manteuffel jun. 1921. aastal ostis kinnisvara grupp advokaate ja ärimehi (A. von Kossart, F. Karlson, J. Sisask, J. Sepp, O. Rütli). Grupi omandiks jäi maja kuni 1940. aasta natsionaliseerimiseni. Hoone sai kannatada sõjatules 1944. aastal, säilisid hoone müürid. Maja fassaadid taastati ligilähedaselt algsetega, säilitati klassitsistlik-barokne ilme. Hoone taastati valdavalt 1946. aastal. Taastamisprojekti koostasid A. Matteus 1946. aastal ja E. Laas 1948. aastal.